– En enkel och viktig åtgärd är att göra en likviditetsbudget. Poängen med den är att du får en beredskap. Du kan möta ökade utgifter i tid och slipper ta till snabba och dyra lösningar, säger Maria Olausson, chef för CM-specialisterna på Swedbank.

Botanisera i internetbanken
I internetbank för företag och firma finns flera bra funktioner som gör jobbet med likviditetsbudgeten lättare.
–  I internetbanken hittar du alla de historiska uppgifter du behöver för att göra en bra prognos inför framtiden. Du kan t ex få medelsaldon på dina konton per månad, räntehistorik per konto och transaktionsrapporter i Exel-format. Ta dig tid att botanisera i internetbanken. Det är en god investering, säger Maria Olausson.

Håll koll på svackorna
Med historiken som utgångspunkt kan du kartlägga företagets betalningsmönster. Till det lägger du din uppfattning om ekonomin det kommande året och matchar intäkterna mot utgifterna för det kommande tolv månaderna.
– Om du vet när svackorna uppträder och hur stora bristerna blir kan du vidta återgärder i tid.  Det finns mycket du kan göra för att stärka likviditeten. Ju mer tid du har på dig desto fler alternativ har du att välja mellan, säger hon.