Kapital som binds i lager, byggnader eller bilar är pengar som inte kan arbeta. Det vet de flesta företagare.  Att binda pengarna i bilar är kanske det allra mest oekonomiska. Redan när du kört de första milen har bilen tappat i värde och med åren är de investerade pengarna mer eller mindre borta.

– Jag har valt att leasa för att slippa ta av mitt eget kapital och sätta det i bilarna, säger Henrik Nygren på Henrik Nygrens Bygg och Hus Design.

Flexibelt och bra service
Hans företag sysslar med att designa, rita och bygga hus och det har funnits som aktiebolag sedan 2007, då ensam men sen 2009 tillsammans med en kompanjon. Innan dess drev han sin verksamhet som enskild firma med start 2000. Idag är man fem anställda och företaget leasar just nu fyra bilar av Sparbanken 1826. Under åren har det blivit ett antal och alltid via banken.

– Jag tycker att de har bra avtal och bra service, säger Henrik Nygren. Det är positivt och flexibelt att kunna välja antalet månader som avtalet ska skrivas på.

Henrik Nygren utnyttjar sina leasingbilar till mer än att köra med.

– Jag använder mina bilar som en marknadsföringskanal genom att stripa dem med företagets namn och färger.

Folka eller Rolls
Billeasing har andra fördelar utöver att det inte binder företagets kapital. Objektet för leasingen, i det här fallet bilen, fungerar som säkerhet för köpet. Dessutom är leasingavgiften avdragsgill som en kostnad i företaget. Och man betalar endast halva momsen på leasinghyrorna för bilen. 

– Våra finansieringslösningar är märkesoberoende, säger Björn Flod finansbolagsansvarig på Sparbanken 1826. Det betyder att oavsett bilmärke så erbjuder vi trygg och konkurrenskraftig finansiering. Vill kunden byta bil under avtalsperioden löser man det befintliga avtalet och tecknar ett nytt.

Henrik Nygren håller med om att det är smidigt.
– Jag har en kunnig kontakt i banken berättar han. Servicen är endast ett telefonsamtal borta. Det är bara att lyfta luren så får jag den hjälp jag behöver med att räkna ut månadskostnad beroende på hur mycket jag sätter in kontant.

På klädeskedjan Brothers & Sisters, JC i Karlshamn och i Ronneby har man precis skaffat sig två leasingbilar. Mathias Wickström som driver båda företagen menar att det handlar om att spara på kapitalet i bolaget.

– Om man vill hålla likviditeten uppe är billeasing ett bra alternativ därför att kostnaderna är avdragsgilla i redovisningen, säger han. Att vi valde Sparbanken 1826 som partner beror på att de är professionella och att vi samarbetar bra. Sen är det ju viktigt med att det finns en bra affär i grunden.

Fler fördelar
När det väl är dags att byta bil löser du antingen ut den för det aktuella restvärdet eller så säljer du den vidare.

– För min del gör jag alltid en lite större kontantinsats när jag skaffar bilen, säger Henrik Nygren. När det är dags att byta vill jag att restvärdet ska vara lägre än vad bilen är värd.

Det finns ytterligare fördelar med att anlita Sparbanken 1826 för leasing av bilen. Företaget kan få mycket hjälp med administrationen av bilparken. Något som är värt mycket för de företag som har flera bilar.

– Vi ser till helheten och kan även ta hand om allt det praktiska runt bilen, säger Björn Flod. Som att sammanställa räkningar och betalningar eller att hantera service- och verkstadsbesök. På så vis sparar våra kunder in kostnader för den personal som skulle ha skött administrationen på deras före