Att dela upp arbetet innebär ofta en hel del kringarbete – pärmar och papper måste förflyttas fram och tillbaka och filer och rapporter ska mejlas hit och dit. Därför slutar det delade ansvaret inte sällan i ett antingen-eller-beslut.

Med Swedbanks tjänst e-bokföring kan man se på saken i ett nytt ljus. E-bokföringen gör det mycket enklare för företagaren att sköta merparten av arbetet själv. De svårare sista 20 procenten av jobbet kan man sedan lämna över till sin redovisningskonsult.

Automatisk kontering
E-bokföringen innebär att merparten av bokföringen byggs upp, med en hög grad av automatik och säkerhet, utifrån vad som händer på bankkontot. Även personer som saknar kunskaper om debet och kredit kan sköta en stor del av bokföringen. Tjänsten är helt webbaserad, vilket gör att samarbetet mellan företagaren och redovisningskonsulten kan skötas smidigt.

Ny metod för samarbetet
Swedbanks samarbetspartner SpeedLedger har tagit fram e-bokföringtjänsten och utvecklat en metod för hur samarbetet mellan företagare och redovisningskonsult kan gå till rent praktiskt.

– Det här är en möjlighet att ta vara på det bästa av två världar; företagaren blir delaktig och får full kontroll på sin verksamhet samtidigt som man säkrar kvaliteten genom att låta en auktoriserad redovisningskonsult sköta de lite svårare momenten, säger Magnus Nilselid, vd på SpeedLedger.

Branschförbundet är positivt
Redovisningsbranschen välkomnar också initiativet eftersom det säkerställer kvaliteten enligt branschregelverket REKO, även om företagaren själv utför en del av bokföringsarbetet.

– Vi är positiva till redovisningssystemet som både rationaliserar och tillsammans med en auktoriserad redovisningkonsult ger förutsättningar för en god redovisningskvalitet. Dessutom ger det redovisningskonsulterna mer tid för analys och framåtriktad rådgivning, säger Fredrik Dahlberg, förbundsdirektör på branschförbundet SRF.
Även Swedbanks företagsrådgivare ser positivt på arbetssättet.
– Det är en tydlig och kvalitetssäkrad metod som involverar företagaren i det löpande arbetet med företagets ekonomi. Jag har sett flera exempel på nöjda företagare. De har fått bättre förståelse för företagets ekonomi, samtidigt som administrationen blivit effektivare, säger Roger Hidström Germer, Företagsrådgivare på Swedbank.

Gratis distansutbildning
Vill du veta mer om hur du kan jobba effektivare och säkrare med din bokföring? Anmäl dig till någon av de kostnadsfria distansutbildningarna som Swedbanks genomför i samarbete med SpeedLedger.

Läs mer om och anmäl dig till utbildningarna här

Se film 3 min – så fungerar e-bokföring