Tommy drev förut Pressbyrån i Tibro. Men eftersom han bor i Skövde ville han komma närmare hem. När spelbutiken, som ligger fem minuter från Tommys radhus blev till salu slog han och hans syster till.

– På Pressbyrån hade vi ett centralt bokföringssystem. Vi skickade in uppgifterna och jag behövde bara attestera fakturorna. Med e-bokföring har jag en helt annan koll på ekonomin.

– Jag är van vid att bokföra över internet så jag kan egentligen inte tänka mig något annat, förklarar Tommy som en av orsakerna till att han använder e-bokföring.

Stöd och support av banken
Det var Tommys rådgivare, Cecilia Lundström på Swedbank i Skövde som tipsade Tommy om e-bokföring. – Jag har alltid jobbat med henne, berättar Tommy. Hon är jättebra och hjälpte mig att snabbt komma igång med tjänsten.

Swedbank i Skövde har ett supportavtal med Västsvenska Lantmän som visade hur tjänsten fungerar. De hjälpte till att lägga upp konton och såg till att Tommy kom igång fort. Det enda som var lite knepigt att lösa var hur man bokför spelfakturorna, eftersom de är momsfria.Men den förra ägarens bokföringskonsult visade hur det gick till.

Full koll på ekonomin
Tommy ser framförallt två stora fördelar med e-bokföring. Dels slipper han kostnaderna att låta någon annan göra det, dels kan han hela tiden vara up-to-date. – Vi ser hela tiden hur mycket pengar det finns på kontot. Man får mycket bättre koll än om man skulle lämna bort det till någon annan.

– Jag kan bokföra löpande. Datorn står vid kassalinjen och under lugnare perioder i butiken kan jag sköta bokföringen. Butiken ligger mitt emot högskolan och när studenterna har föreläsningar på eftermiddagarna blir det automatiskt färre kunder i butiken.

Mamma hjälper till
Tommy bokför alla poster en till två dagar efter att de är genomförda. Skulle han inte hinna med det är det enkelt att komma ikapp. - Jag driver butiken tillsammans med min syster. Vi kan båda hantera systemet. Dessutom är vår mamma insatt i hur e-bokföring fungerar, så vi är tre personer som kan bokföra om det skulle knipa, förklarar han.

Eftersom jag jobbar ett par kvällar i veckan vill jag slippa bokföra när jag kommer hem efter jobbet. Jag har familj och den vill jag umgås med när jag är ledig. Trots allt finns det ju viktigare saker i livet än att jobba, avslutar han.