I sparbankernas grundtanke är en av de viktiga delarna att man ska stödja sina hemtrakter och sitt ursprung. Genom att hjälpa till att utveckla föreningsliv, kulturliv och näringsliv får man regionen att växa. Därför är man också en av guldsponsorerna till Företagsgalorna.

– En av våra uppgifter som bank är att vara med och verka för utvecklingen av vårt område, säger Michael Engel, chef Företag Hässleholm på Sparbanken 1826. Sedan är det givetvis också bra att vi är med och lyfter fram de goda exempel som finns inom regionens näringsliv.  Till det kommer glädjen i att flera av vinnarna och de nominerade är kunder hos oss.

Event ska hjälpa till
Vid galan på Arenan i Kristianstad den 16 november valdes Kraftkällan Evenemang AB till Årets företagare i Kristianstad 2011. Företaget har funnits sedan 1999 och drivs av Susanne Wallin. De omsatte 16 miljoner kronor under 2010 och har fem personer anställda.  De arbetar med att via olika event förstärka och komplettera kundens marknadskommunikation och budskap. Kraftkällan Evenemang vill skapa möten mellan människor där alla kan vara delaktiga. Ett bra event ska leva länge, öka intresset och engagemanget samt ge publicitet.

– Att få pris var en överraskning, säger Susanne Wallin VD och projektledare. Först förstod jag inte riktigt men sedan blev jag jätteglad. Vi verkar oftast i det tysta bakom våra kunder och därför är det här ett härligt kvitto på att vår verksamhet går hem.

Ett företag med vind i seglen
På galakvällen i Hässleholm den 11 november var det Eolus Vind AB som tog hem utmärkelsen som Årets företagare.  Företaget bildades 1990 och har sitt huvudkontor i Hässleholm.  De har tre verksamhetsinriktningar, projektering av vindkraftsanläggningar, förvaltning av vindkraftsanläggningar och konsultverksamhet.  Eolus har växt rejält sedan starten under små omständigheter för 20 år sedan och har för närvarande nästan 60 anställda och omsatte 1,6 miljarder det senaste verksamhetsåret. Företaget har även kontor i Vårgårda, Falun, Halmstad, Motala, Sundsvall, Uddevalla och Kil. Mottagare av priset var en glatt överraskad Bengt Simmingsköld, tidigare VD och numera styrelseledamot i Eolus Vind AB.

– Jag blev stolt för priset, säger Bengt Simmingsköld. Även om jag haft tur och fått andra priser tidigare kändes det roligt att få ett lokalt pris i ett område där jag själv bor och verkar.

Unga Företagare fick också pris
Även de unga företagen fick priser. Sparbanken 1826 delade ut sådana till årets UF-företag. I Hässleholm var vinnaren Vintage UF som fick pris för bästa affärsplan.

– Vi tycker att det är viktigt att stimulera ungdomar att satsa på företagandet, säger Michael Engel. När det gäller vinnaren av priset för bästa affärsplan så tittar vi mer på planeringen och hur man tänker sig att driva företaget än på själva produkten.

I Kristianstad var det Safe Cooking UF som blev utsedda till årets UF-företag. Företaget har även vunnit pris för ”bästa vara” i Skåne tidigare i år. De har skapat ett skydd som ska hindra kastruller från att koka över när maten lagas.