2011 var ett oroligt år med eurokris och nedgång på börsen. 2012 känns som ett år där det står och väger. I USA säger president Obama att man ser tecken på en ljusning medan svenska experter tror på en dämpad börs under 2012. Det är enligt dem mycket som hänger ihop med hur det går i övriga Europa.
– För företagarna i vårt område tror jag att det är viktigt att fortsätta tänka globalt och att fortsätta satsa på nya idéer och utveckla befintliga, säger Björn Flod.  Företagarna här är starka och har stor potential vilket inte minst visade sig under finanskrisen 2008, när fordonsindustrin hade det svårt. Ändå var det inte en enda konkurs bland de företag som arbetar i eller omkring bilindustrin.

Fokusering och koncentration
I verksamhetsområdet finns det drygt 1100 företag, framförallt inom tillverkningsindustri och service. 
Sparbanken 1826 ser möjligheter i denna marknad och stärker därför sina resurser.
– Det finns potential att växa, säger Björn Flod. Det är med anledning av det som vi på Sparbanken 1826 gör vår satsning genom att öka bemanningen och lägga ytterligare kraft på att möta och samarbeta med företagarna i området. 

De ska göra jobbet
De personer som kommer att arbeta med företagsärenden på Sparbanken 1826 i Olofström, Lönsboda och Killeberg är förutom Björn Flod - Thomas Johansson, Annie Hansson och Helen Olofsson. Som extra förstärkning finns även nytillträdde sparbankschefen i Blekinge, Daniel Lundberg.
– Vi kommer att ta kontakt med företagen antingen genom att besöka dem eller via telefon, säger Björn Flod.

Stabilt och långsiktigt
Företagsmarknaden är utsatt för tuff konkurrens och kampen om kunderna är hård. Fast Björn menar att just Sparbanken 1826 har en tillgång som kollegorna på andra banker inte har. Något som kommer att ge utdelning för de kunder som väljer att utnyttja den.
– Som sparbank är vi långsiktiga i allt vi gör. Det finns också en stor fördel i vår kunskap om regionen. Vi har funnits här i 185 år och har inte enbart lönsamhet i tankarna. För oss är det lika viktigt med stabilitet och lokal närvaro. 

Tillväxt och framtidstro
De senaste åren har betytt att en del fått dra åt svångremmen.  Nu kanske det är dags att satsa på nya idéer och ge sig in i områden som inte prövats tidigare. Det gäller för både banken och dess kunder.
– Vi arbetar för att skapa tillväxt åt de företag som är kunder hos oss, säger Björn. Förhoppningsvis gynnar det hela vårt verksamhetsområde och skapar ännu större framtidstro här.