Redan när Ralf började plugga ekonomi på Stockholms universitet drömde han om ett eget företag. Gärna inom handel. Karriären fram till Cykloteket har gått via jobb som butikschef på ICA, filialchef på en däckfirma och inköpschef på Lidl. När han kände att tiden var mogen började han se vilka olika franchisekoncept som fanns. Ganska snart föll intresset på cyklar.

Idrotten i blodet
- Jag har alltid gillat idrott så jag tittade extra mycket på vilka franchisekedjor som fanns inom sport och friskvård. Till exempel gymkedjor, hälsofackhandel och sportartiklar berättar Ralf.

Han är själv gammal cyklist, även om han har dragit ner på tävlandet numera.

 – Jag tror benhårt på cykel, förklarar han. Att cykla ligger i tiden och det är definitivt något som ökar. Självklart cyklar jag till jobbet varje dag.

Gå igenom avtalet noga
Innan man väljer vilken franchisekedja man ska hoppa på är det viktigt att noga gå igenom avtalet med en jurist.

– Jag tittade på väldigt många olika kedjor inom friskvård och idrott innan jag bestämde mig, berättar han. 

Det som gjorde att valet föll på Cykloteket var dels att de inte har så höga avgifter, dels att Cykloteket är ganska nystartade.

– Jag är en av de första franchisetagarna så jag får vara med och utforma en del av konceptet. Vi har ett nära samarbete och det är enormt kul.

Frihet som egen företagare.
Att vara franchisetagare är lite speciellt. Å ena sidan måste man hålla sig till det koncept som franchisegivaren har tagit fram. Å andra sidan har man den frihet som alla andra egna företagare har.

– Jag får gå hem när jag vill. Ingen bestämmer över min tid. Och självklart får jag ha egna idéer, berättar han. Så länge jag håller mig inom konceptet är det fritt fram.

Swedbank har inte bara hjälpt Cykloteket att sätta upp betal- och redovisningsrutiner för hela kedjan. När Ralf öppnade sin butik skötte Swedbank även finansieringen så att han kunde komma igång snabbt.

– Det är en stor fördel att Cykloteket redan från början har ett nära samarbete med Swedbank. För oss franchisetagare blir det oändligt mycket lättare att få hjälp av banken, berättar han.

– Som företagare vill man fokusera på att driva och bygga det företag som man har engagerat sig i. Då är det perfekt med en bank som redan har ordnat med allt som gör att driften fungerar och man slipper tänka på hur man ska betalt och annat, avslutar Ralf.