– Tjänsten finansierar bilar med leasing och har tre stora fördelar, säger Björn Flod, finansbolagsansvarig på Sparbanken 1826. De är att vi tar hand om all administration, sköter finansiering och att när bilen ska säljas så sker det till bilhandlare i hela Sverige.

Spännande koncept
En av dem som valt att skriva avtal om tjänsten Bilpark är ägaren och vd:n Lars-Anders Bengtsson på Göinge Smidesmontage AB. De är en mindre mekanisk verkstad med 9 anställda som omsätter 5-6 miljoner kronor per år. Företaget sysslar med värmeverksservice, industriservice, fastighetsservice och genomför också olika specialuppdrag. I företaget finns fyra bilar som är ute och rör på sig en hel del.

– Jag var på en information som Sparbanken 1826 höll och fick där tips om tjänsten, säger Lars-Anders Bengtsson, Jag tyckte konceptet lät intressant och i första skedet ser jag det som en fördel att använda bankens finansiering och att samla allt på ett ställe. Dessutom har vår kontakt med banken alltid varit bra.

Mindre administration
Varje företagare med bilar vet att det innebär kostnader. Det är bensin, service, reparationer, nya däck och annat som kan komma till. Allt med fakturor och kvitton från flera olika företag att hålla reda på. För ett företag med ett stort antal bilar kan mängden fakturor och den administration det genererar bli stor. Med Bilpark samlas alla räkningar för varje bil på en faktura för just den bilen.

– Med den här tjänsten får man en effektiv administration där företaget tjänar tid och pengar. Vi har exempelvis bra kontroll över vad som ska ingå i en service, säger Björn Flod. Vi vet vad den ska kosta och granskar alla fakturor väldigt noggrant. Och vi levererar ett färdigt och konkret underlag baserat på kundens egen bokföringsplan.

– På det här viset kan vi följa upp alla fakturor så att vi enbart betalar för det vi ska, säger Lars-Anders Bengtsson. Det gör att vi kan hålla våra kostnader nere och att vi får bättre kontroll.

Enkel finansiering
Finansieringen sköts av Sparbanken 1826 enligt överenskommelse och är helt märkesoberoende. Inköpet av bilen kan ske från vilken handlare som helst. Kunden och Sparbanken 1826 gör tillsammans upp en plan för hur mycket som ska betalas per månad och vilket restvärde kunden ska ha kvar på bilen när den fasas ut. Till det kommer ett samarbete med bilhandlare som gör att försäljningsvärdet är i snitt 7500 kronor bättre än jämförbara försäljningskanaler.

– Försäljningen av bilen skapar ett mervärde i förhållande till månadskostnaden, säger Björn Flod. Via vår samarbetspartner Autoplans kontaktnät kan vi sälja bilen till någon av 400 auktoriserade bilhandlare i hela Sverige. På så sätt riskerar inte den lokala marknaden att bli mättad på en bilmodell. Vilket i sin tur betyder att bilen kan säljas för ett högre belopp.

Bra rabatter
I tjänsten ligger också ett antal rikstäckande rabatter på vissa bilmärken, drivmedel, försäkringar, service hos utvalda verkstäder och däckförvaring.

– Förr har vi köpt drivmedel hos en massa olika bolag men i och med att vi skrivit avtal med en leverantör så räknar vi med att kunna pressa bensinkostnaderna, säger Lars-Anders Bengtsson.

– Det känns som att just möjligheten att få ned sina kostnader är en viktig faktor för de som väljer att ansluta sig till Bilpark, säger Björn Flod.