Mikael Örtelind, vd på IT-konsultföretaget Omegapoint Göteborg, var en av de 15 deltagarna på Swedbanks affärsresa till Shanghai i Kina, den 5 – 11 maj i år. Omegapoint arbetar med marknadslösningar och säkerhet, har runt 200 anställda och växer med 15-20 procent per år. Sedan tidigare finns ett utlandskontor i New York.

– Men det var egentligen inte bara Kina vi var intresserade av, utan av den tidszonen. Vi vill kunna ge bra support till våra globala kunder dygnet runt, förklarar han.

Sex seminarier och sex företagsbesök senare var Mikael Örtelind tveksam till en Omegapoint-enhet i Kina, åtminstone just nu. Men intresset för Kina minskade inte för den skull, tvärtom.

– Nej, nu känns det betydligt tryggare att göra en satsning i Kina. Jag har lärt mig en hel del om hur affärskulturen fungerar, hur man startar företag, skaffar olika tillstånd och mycket annat, säger Mikael Örtelind.

Trots att han erbjöds massor av hjälp med företagsstarten, mer än han kunde tro, var känslan av krångel ett skäl till tveksamhet. Han kände också att det krävdes en omfattande satsning på den kinesiska marknaden, för att investeringen skulle vara värd besväret.

Seminarierna var både intressanta och lärorika, men mest uppskattade Mikael Örtelind studiebesöken på plats. Han mötte både kinesiska och svenska företagare och fick tillfälle att ställa frågor.
mest.

– De vet precis hur det är att driva företag där varje dag och berättade öppet och ärligt om både för- och nackdelarna med Kina, säger han.

Men en av de svenska affärsmän gruppen träffade under ett studiebesök borde kanske ha följt med på någon av Swedbanks affärsresor.

– Ja, lustigt nog gjorde han ett av de kulturella misstag som vi tidigare samma dag hade lärt oss att undvika, förklarar han med ett skratt.

En lite överraskande effekt av resan var att den gav Mikael Örtelind flera helt nya affärsbekanta hemma i Sverige, vilka han i dag, fyra månader senare, fortfarande har tät kontakt med. Det fanns nämligen en hel del tid över även för mer informella möten i Kina, över middagar och annat.

Skulle du rekommendera Swedbanks affärsresor för andra svenska företagare?

– Utan tvekan, det har jag redan gjort. Jag vill till och med ge rådet att inte satsa på ett nytt land innan man gjort en sådan här resa dit först.