Jonas Järvmarker driver tre välbesökta restauranger och nattklubbar på avenyn i Göteborg. Två av dem, Miss Sophie och Lounge(s), är helt kontantfria sedan i mars 2012. Vid årsskiftet är planen att tredje krogen, Yaki-Da, även den ska skippa kontanterna. 

Bara fördelar med att slippa kontanter
Jonas ser bara fördelar med att slippa kontanthantering:

– Alla har kort idag. Kontanter är kostsamt att hantera och känns omodernt, säger Jonas.

De som tidigare hade med sig till exempel 300 kronor att handla för tenderar att spenderar mer pengar när de istället betalar med kort. Sedan kan det vara en del krångel i restaurangbranschen med hög personalomsättning och därmed utmaningar i kring administrativa rutiner i kassahanteringen som kan resultera i kassasvinn. Dessutom har gäster som tidigare tillhört det mer ljusskygga klientelet slutat dyka upp, en omsättning Jonas inte har något problem att vara utan.

– Vi var lite oroliga över vad gästerna skulle säga, men de har varit väldigt positiva. De tycker att vi är en modern nattklubb och vi uppfattas som seriösa och det är åt det hållet vi vill att hela branschen ska gå, säger Jonas.

Någon negativ förändring i omsättning kan Jonas heller inte se under de 4-5 månader de varit kontantfria. Enda nackdelen är att bartenders får mindre dricks. För att kompensera funderar Jonas på att istället höja timlönen.

Jonas steg till att få sin verksamhet kontantfri
För att öka antalet kortbetalningar innan de bestämde sig för att bli helt kontantfria såg de till att skaffa det bästa kassasystemet. Dessutom skyltade de upp i garderob och i baren med ”Betala gärna med kort”.

– Numer lyder skyltarna ”Vi tar endast kort”. Vi har till viss del får lära en liten del av kunderna att här hos oss så är det så här det fungerar, säger Jonas.

Vad det gäller övriga kolleger i branschen är det mer avvaktande och följer Jonas verksamhet med nyfikenhet.

– Restaurangbranschen är inte den lättaste branschen att bli kontantfri, men kan vi så kan andra, menar Jonas.

Jonas är säker på att detta är vägen att gå och är övertygad om att hela branschen kommer följa efter.