– För oss känns det väldigt bra att så många av våra kunder vunnit pris, säger Mikael Forsberg vice Vd och chef Företagsmarknad på Sparbanken 1826. Vi som bank arbetar för att utveckla bland annat näringslivet och på så vis bygga en starkare region. Vi menar att det gynnar alla som bor och lever här.

En växande affär

På Södra Portgatan i Osby driver Peter Nilsson Butiksinredningar i Osby AB. Företaget har 10 anställda och en omsättning på drygt 10 miljoner kronor. De är specialister på butiksinredningar till ur- och guldbutiker. Varje butiks lösning är skapad just för dem och utgångspunkten är funktion, design och hög kvalitet. Kvalitet i leveranser och på produkter är det som gör företaget framgångsrikt. Det och att man håller vad man lovar.

– I år kommer vi att anställa fler, utöka verksamheten och skaffa nya maskiner, säger Peter Nilsson. Skälet till det är att vi kommer att börja tillverka ännu fler av våra produkter själva.

Startade med guld

Företaget har en intressant bakgrund. Det började med att Peter och hans fru köpte en guldsmedsbutik 1995 och i den byggde Peter inredningen själva. Efter det skaffade man en butik till. 2001 såldes båda och då startades Butiksinredningar i Osby AB. Lyftet kom när man fick en order från Efva Attling och hennes smyckesföretag. Sedan har ryktet spridit sig och man har kunder i flera länder. Att just de fick priset som Årets företagare i Osby gjorde dem lite förvånande samtidigt som det är roligt och inspirerande. Butiksinredningar i Osby AB är ändå ett doldisföretag i kommunen enligt Peter Nilsson.

– Vår marknad finns i hela Sverige och i Norge, Tyskland och Schweiz. Vi är inte så kända här eller i regionen. Men det var både kul och nervöst att gå upp för att ta emot priset. Det är inte ofta jag är på en scen.

De gör tvärtemot

I Olofström valdes Bilnära i Blekinge AB till Årets nyföretagare. Det är ett företag med bilverkstad och butik i Olofström. Där servar och reparerar företaget personbilar och lätta lastbilar oavsett märke, dessutom finns reservdelsförsäljning. Mikael Andersson och Tony Johansson är ägare och företaget omsätter mellan 18-20 miljoner om året på 14 anställda. När företaget startade 2009 hade man fyra anställda i verkstaden. Nu är man åtta. Tony Johansson menar att det beror på att man går mot strömmen i branschen.

– De flesta i branschen låter biltekniker vara både kundmottagare, reservdelssäljare och tekniker, säger Tony Johansson. Vi gör precis tvärtom och låter teknikern vara tekniker och tar hand om kunderna på det gamla sättet, med kundmottagare som har tid att prata med kunden och skapa en relation och därmed känner sig kunderna trygga.

Mer än ett märke

För Bilnära är alltså relationen viktig. Den knyter kunden närmare företaget och skapar tillfällen till nya affärer och uppdrag. Idag har många hushåll mer än en bil och varför ska de behöva åka till mer än en verkstad?

– Vi tänkte att om kunden är nöjd med hur vi sköter Volvon så vågar de lita på oss även när det gäller hushållets övriga bilar. Och min erfarenhet är att kunderna gärna går till samma ställe om de kan.

Och det verkar som att man gör något rätt.

– Med tanke på alla tårtor och kakor vi fått så kan det inte enbart bero på att de tycker vi är magra, skojar Tony Johansson.

Nu har man utöver kundernas uppskattning också fått pris som Årets nyföretagare i Olofström.

– Det var jätteroligt och lite förvånande. Man jobbar på i vardagen och tänker inte att det är något speciellt med det.

Holdingbolag prisades

Årets företagare i Kristianstad blev Leif Ryd på Araslövs Invest AB, ett holdingbolag som bland annat äger Ryds bilglas. Företaget har drygt 120 butiker inom bil- och planglas i Sverige, med drygt 500 anställda och en omsättning inom glasdelen på 900 mkr. Samtidigt har Leif tillsammans med sin son byggt upp en av Sveriges mest kompletta golfanläggningar. Araslövs Golf och Resort har 36 hål, en korthålsbana samt boende anpassat för golfare.

– Företaget startades av min far 1947 och 1964 tog jag och min bror över, berättar Leif Ryd. Idag har vi 75 egna verkstäder inom bilglas och 35 som drivs som franchise.

Trevligt och glatt

Leif Ryd har arbetat länge i branschen och ser ljust på framtiden i och med att glasförsäljningen ökar, både vad gäller vanliga glas, glas till uterum, kontorsglas och bilglas. Dessutom har företaget egen tillverkning av aluminiumsystem för dörrar och fönster via två egna fabriker i Sverige. Trots att han varit med i branschen så länge var det ändå ovant att få ett pris.

– Ja, Araslövs Invest för helt medvetet en tyst och försiktig tillvaro, säger Leif Ryd. Därför hade jag inte förväntat mig detta. Men det var trevligt och uppfriskande att få priset