Världens största skogsmässa, Elmia Wood, arrangerades utanför Jönköping 4–8 juni. Och precis som vanligt var alla ledande tillverkare och leverantörer på plats Skogselmia arrangeras vartannat år, men i år var det dags för den internationella mässan Elmia Wood. Under fyra dagar besökte 54 000 besökare ett en internationell tummelplats för nyheter inom skogsteknik.

Smartare skogsarbete

Årets tema var innovationer och nytänkande, nya ekonomiska lösningar i skogsbruket. Och räkna med att det är fullt av spännande premiärvisningar av såväl färdiga produkter som idékoncept, sådant som kan bli start och grund för ännu fler viktiga uppfinningar för framtidens effektivare och smartare skogsarbete.

Swedbank och sparbankerna var på plats rådgivare för att tala om finansiering, försäljning och ägarskiften. Hur kan kunderna förädla skogen och göra den lönsam? En osäker omvärld har minskat lustan att göra affärer med skogsfastigheter, och investeringar har skjutits på framtiden.

– Lägre virkespriser bidrar till att många skogsägare ligger lågt och avvaktar med nya investeringar. Men samtidigt finns ett stort intresse av att förnya maskinparken, säger Anders Eklund, företagsrådgivare på Tidaholms Sparbank, marknadsledande inom skog och lantbruk i sin region.

– Skogen är en investering för framtiden och breddar en tillgångsportfölj på ett bra sätt, säger Anders Eklund.

Framtidens lösningar

Frank Johansson driver ett elkonsultföretag, FAMJA Ingenjörsbyrå i Ljungby, Växjö och Värnamo, men har skogen som bisyssla. Som skogsägare vill ha gärna se framtidens lösningar.

– Jag tycker det är intressant att hålla mig uppdaterad kring vad
som händer. Jag vill se ny tekniska lösningar, hur skogsråvaran kan användas på nytt sätt. Här har det handlat mycket om framtidens skogsmaskiner, till exempel en mer rationell
avverkning.

– Jag ser gärna en mer livlig diskussion om alternativ användning av skogsråvara och framtidens energilösningar. Det tycker jag är mer spännande än maskinerna i sig. Skogen är en viktig och förnyelsebar resurs, säger Frank Johansson.