Superföretagen tar över, delningsekonomin boomar och fler vill jobba i nätverk – det finns många viktiga trender som du kan haka på. Här listar tidningen Driva Egets chefredaktör Camilla Björkman några av de viktigaste just nu:

1. Delningsekonomin tar fart

Att dela, byta, köpa och sälja tjänster och produkter privatpersoner emellan är en trend på stark frammarsch. Sajten airbnb.com, där du kan hyra ut din bostad och hyra andras, är ett exempel på det som påverkar hela hotellbranschen. Lär mer på driva-eget.se/delningsekonomin.

2. Superföretagen tar över

Disruptiv innovation handlar om nya innovationer som slår ut marknader – men som också skapar nya. Fenomenet har funnits i alla tider, men med all ny teknik går det enormt mycket fortare. Taxiappen Uber är ett exempel, som just nu ritar om taximarknaden. Läs mer på driva-eget.se/disruptiv.

3. Jakten på det äkta ökar

Samtidigt som tekniken blir alltmer avancerad och vi är ständigt uppkopplade, ökar behovet av att gå tillbaka till naturen. Närproducerad mat efterfrågas mer och turismen ut på landsbygden ökar.

4. Mobilen kommer först

”Mobile first”, alltså att bygga sin webbkommunikation för mobilen i första hand, har det pratats om ett tag. Men i år slår trenden på riktigt. Hur ser ditt företag ut om du surfar från mobilen? Fundera över om du behöver uppdatera dig.

5. Big data tar över

Big data, stora mängder av information, används nu av många företag för att samla in kunskap om sina kunder. Eller för att skapa nya tjänster som löser kundernas behov. Det kan också användas till att skräddarsy vad som ska synas för olika kunder, baserat på vilka de är.

6. Må bra i mobilen

Mobilen tar över även i hälsosektorn när det nu kommer många spännande tjänster som klienterna kan komma åt direkt i handen. Det kan vara smarta appar för viktminskning, coachning och träning eller nya sätt att samla in information i hälsosektorn.

7. Automatisering och robotisering

Vartannat jobb kommer att ha automatiserats inom 20 år, enligt en studie från Stiftelsen för Strategisk Forskning. Men det innebär inte bara hot – här finns många affärsmöjligheter. Molnbaserade tjänster, appar och smarta program – vad kan du göra för att automatisera onödiga flöden? 

8. Internet of things

Maskiner, hushållsapparater, kläder … Alltfler prylar ska nu kommunicera med varandra i det så kallade ”internet of things”. 

9. Köpsugna WHOP-ar

Wealthy Healthy Older People kallas en kundgrupp som nu växer sig allt större. Det är äldre personer som både vill röra på sig, resa och uppleva nya saker – och dessutom har pengar att spendera.

10. Samarbeten och nätverk

Fler småföretagare väljer att jobba i nätverk med varandra i stället för att anställa. Det nya är att ha olika typer av fasta konstellationer, där man till exempel går ihop för att kunna erbjuda större paket eller rekommenderar varandra mot provision. Läs mer i nummer 2/2015 av Driva Eget.