1. Smak för Swish

Affärsidén är rykande färsk, men hon har redan regelbundet återkommande kunder.
– Jag sysslar med vardagscatering. Familjer kommer till mig och hämtar färdiga, hemlagade middagar som de har beställt i förväg. Flera av dem betalar med Swish, säger Jessika Kurang som driver Hemlagat i Hosterup.

Jessikas kunder kan välja: kontant, kort eller Swish. Men om Jessika får bestämma är det Swish som gäller.
– Det är så enkelt, både för mig och kunden. Pengarna går direkt in på kontot. Dessutom är det kostnadseffektivt och väldigt uppskattat.

2. Sågar kontanter 

– Trafikverket är vår största uppdragsgivare, men då och då tuktar vi även träd hos privatpersoner. Då är Swish ett bra betalningsalternativ, säger Michael Henriksen som driver Klättermusen Trädvård AB.  

Klättermusens kunder kan betala med kort, mot faktura eller med Swish. Kontanter är inget alternativ.
– Reda pengar är bara bekymmer, men för mig är det viktigt att kunna erbjuda fler betalningsalternativ. Jag tror att det är en tidsfråga innan Swish blir lika självklart att använda som kort. Swish är snabbt och smidigt, särskilt när det gäller mindre jobb. Är det större uppdrag kan kunden behöva ändra beloppsgränsen för Swish-betalningar i sin internetbank och det kan ju upplevas som lite bökigt första gången, säger han.

3. Betalningar med flyt 

I Halmstad hittar vi simföreningen Aquariet. Föreningen ägnar sig åt simträning för barn och vuxna. Daniel Andresen är kassör i föreningen, som har drygt 300 medlemmar. Han införde Swish som betalningsalternativ, när föreningen bestämde sig för att det fick vara slut på kontanthanteringen.
– Vi använder Swish när vi tar betalt för badkläder, glasögon, flytleksaker och annat som instruktörerna säljer på kurserna. Det handlar inte om några stora summor, men just därför är det så viktigt att det går snabbt och lätt att hantera, säger han.

De kunder som inte kan eller vill betala med Swish får i dagsläget med sig ett inbetalningskort.
– I framtiden kommer vi kanske skaffa en lösning för att ta betalt med kort, men Swish är så himla enkelt och billigt att använda. En del kunder var lite frågande i början, men när de väl har förstått enkelheten är det inga problem. Det handlar bara om att berätta om fördelarna, helt enkelt, säger han.