Generationsskifte, renodlingstankar eller ett behov av nya resurser för att kunna växa – oavsett orsak är det många företagare som någon gång tänkt samma tanke: är det läge att sälja? Även om tanken på att gå igenom en försäljningsprocess avskräcker, finns det flera sätt att underlätta resan. 

– Att ta in nya professionella ägare kan vara en förutsättning för att bolaget ska utvecklas vidare. Har man väl bestämt sig för att sälja, handlar nästa steg om att ta in rådgivare, till exempel på det legala och finansiella området. En bra finansiell rådgivare har kontakter, arbetsrutiner och erfarenhet – det underlättar betydligt i en sådan här process, säger David Järnland, Director Corporate Finance, med lång erfarenhet av företagsförsäljningar. 

Presentera företaget

Han ser försäljningsprocessen som en flerstegsraket, där säljaren och rådgivaren börjar med att noggrant gå igenom bolaget för att hitta och förtydliga dess styrkor och svagheter. 

– Paketeringen är extremt viktig. Hur presenterar man företagets värdeskapande faktorer? Finns det något negativt man måste kommunicera? Hur ser den legala sidan ut? Tillsammans tar man fram en gedigen bolagspresentation som går igenom bolaget och dess potential. Informationsmaterialet ska både locka och informera aktuella intressenter om bolaget, säger David Järnland. 

Hitta köparen

Nästa steg går ut på att identifiera potentiella köpare. Ofta kontaktar rådgivaren i det här stadiet intressanta aktörer och bjuder in dem till att ta del av informationen om företaget. 

– Att sälja ett bolag är en framtung process, där huvuddelen av arbetet görs innan man går 'live' med försäljningen. Under hela processen agerar vi som finansiell rådgivare och projektledare för processen. Vi samordnar alla arbetsströmmar och håller i kontakterna med potentiella köpare, säger David Järnland. 

Kom till avslut

Den sista fasen handlar om att komma till avslut med någon av de intresserade budgivarna. Ofta är det i det här steget som förberedelsearbetet betalar sig mest, menar David Järnland: 

– Här ligger fokus på att få till stånd en konkurrensutsatt och strukturerad process från början till slut. Arbetet går ut på att analysera de bud som kommer in och vara så transparent som möjligt i de frågor som kan dyka upp längs vägen. Men har man bara gjort ett bra förberedelsearbete brukar det gå relativt smidigt. Allt handlar i slutändan om att hålla ordning och reda i alla olika arbetsströmmar.

Funderar du på att sälja företaget? Kontakta din företagsrådgivare i Sparbanken Skåne!