De gamla sedlarna gäller fram till den 30 juni 2016 respektive 30 juni 2017. Som privatperson är det smidigaste sättet att omsätta sedlarna att helt enkelt handla för dem. Företagare som använder kontanter i sin verksamhet gör bäst i att fortsätta lämna in sedlarna i sina serviceboxar, ifall man har den tjänsten. På detta sätt blir det en naturlig rotation och pengarna byts successivt ut mot nya.

–  Som kund i Sparbanken Skåne kan du också sätta in de gamla sedlarna på ditt konto, men vi har ingen växlingstjänst där vi byter in gamla pengar mot nya, säger Mikael Forsberg, företagsmarknadschef och vice vd på Sparbanken Skåne.

Bakgrunden till sedelbytet är att Riksbanken vill minska risken för förfalskningar. De nya sedlarna är nämligen mycket avancerade vad gäller säkerheten, med folieband, mikrotexter och färgskiftande bilder. För Sparbanken Skåne handlar det om en investering på ett par miljoner kronor att anpassa hård- och mjukvaran i den utrustning som hanterar sedlar.

Ur ett övergripande samhällsperspektiv kommer ändå de nya sedlarna i en tid då användandet av kontanter tydligt minskar.

–  Idag finns många bra alternativ till att betala med sedlar och mynt, som kort, Swish och internetbank. Konsumenternas köpbeteende har förändrats senaste åren. Vi handlar mer över nätet och är mer öppna än någonsin tidigare för att testa nya digitala betallösningar. Delvis är det frågor om arbetsmiljö och säkerhet som lett fram till detta, men det finns också en viktig miljöaspekt. En vanlig sedel transporteras många mil under sitt liv, säger Mikael Forsberg.