År 2015 var bra för många företagare och jag är övertygad om att den trenden fortsätter även i år. Fler företagare kommer att investera och anställa. Även om det finns orosmoln, som sänkningen av rut-taket och eventuella förändringar av 3:12-reglerna, har vi all anledning att se positivt på 2016. Här är några tankar och tips som jag vill skicka med:

  1. Ha koll på digitaliseringen! Vare sig vi vill eller inte förändras allting hela tiden. Med digitaliseringen går det fortare än någonsin. Du som företagare måste förhålla dig till den utvecklingen och hålla koll på hur din verksamhet påverkas och kan utvecklas. Digitaliseringen kan ta dig närmare dina kunder, leda dig till nya marknader och effektivisera din produktion och distribution. Var nyfiken! Kolla hur andra gör, diskutera med branschkollegor och se möjligheterna.

  2. Tänk trygghet! Få kan i dag luta sig mot det statliga pensions- och socialförsäkringssystemet och känna sig helt trygga. Det gäller särskilt dig som är företagare. Så se över ditt skyddsnät. Skapa en rimlig trygghet kring dig, din familj och din personal. Låt 2016 bli året då du sätter upp mål och gör en plan för en tryggare framtid.

  3. Nya möjligheter att hitta kompetens. Med alla de människor på flykt, som nu kommer till Sverige följer enorma utmaningar, men också stora möjligheter. Har du svårt att hitta rätt kompetens, och/eller vill bidra i integrationsprocessen, finns många vägar att gå. Via Arbetsförmedlingen och deras satsning #sverigetillsammans kan du få hjälp att hitta ny kompetens. Söker du akademiker ska du fråga Arbetsförmedlingen efter Äntligen Jobb. Du når Arbetsförmedlingen på 0771-416 416. Även Företagarna har tagit olika initiativ i samma riktning. På foretagarna.se kan du läsa mer om speeddating och andra satsningar. 


Vi hörs snart igen! 

Fredrik Jutnäs