– Prissäkring innebär att du låser priset, till exempel på delar av din veteskörd, på en nivå som gör att din kalkyl ser bra ut. Oavsett vad som händer med prisutvecklingen efter det, kommer du att få de intäkter du har förväntat dig, varken mer eller mindre, säger Fredrik Åberg som är ansvarig för prissäkringsprodukten på banken.  

Att prissäkra ökar med andra ord förutsägbarheten i din verksamhet, men det har ett pris. 

– Du minskar risken och ökar kontrollen. Samtidigt avstår du från möjligheten att dra nytta av en större prisökning på vete, säger Fredrik Åberg.

Öka tryggheten 

Därför lämpar sig prissäkring bäst för dig som har små marginaler och riskerar att drabbas hårt av prisförändringar. Prissäkring är ett verktyg för ökad trygghet. 

– Vår version av prissäkring är enkel att förstå och lätt att använda. Du kan prova dig fram, i små steg, och utveckla ditt kunnande under resans gång. Det viktiga är att du har bra koll på dina kalkyler innan du börjar. Prata gärna med våra rådgivare så att du hittar en nivå som passar dig och din verksamhet.