Buffertsparandet ska vara som en krockkudde – snabbrörligt och lagom stort. Det ska enkelt kunna täcka oförutsedda utgifter eller plötsliga dalar i intäktsströmmarna, utan att binda onödigt mycket kapital. 

– Hur stor buffert du behöver beror helt på hur din verksamhet ser ut. Har du till exempel ett byggbolag som omsätter tio miljoner, bör du kanske ha en buffert på mellan tre- och femhundratusen kronor. Har du en liten konsultverksamhet kan femtiotusen vara fullt tillräckligt, säger Jacob Pervaz.

Spara med låg risk

Eftersom kapitalet ska vara lätt att ta ut när som helst, ska du spara i produkter med låg risk. 

– Har du pengarna på ett konto får du ingen ränta alls i dag. Bättre då att spara i lågriskfonder, som ger avkastning och snabbt kan omsättas utan att du riskerar att sälja med större förluster, säger han.

Bäst att månadsspara 

Bygger du upp bufferten genom månadsvisa insättningar minskar du risken att köpa ”vid fel tillfälle” – inköpstillfällena fördelar sig jämt över upp- och nedgångar. 

– Månadssparande är både oöverträffat enkelt och tryggt, så det är bara att sätta igång. Prata med din företagsrådgivare eller Kundcenter om du är osäker på hur du ska göra, säger han. 

Enskild firma eller aktiebolag?

Driver du enskild firma, är sparandet i juridisk mening ditt, inte företagets. 

– Då skulle jag rekommendera dig att öppna ett investeringssparkonto i ditt namn, öronmärkt för ditt företag, och göra månadsvisa insättningar i en lågriskfond, tills du har fått ihop den buffert du behöver i företaget. Har du ett aktiebolag kan du spara på motsvarande sätt i en kapitalförsäkring, med den skillnaden att sparandet görs i företaget och att pengarna inte kan tas ut första året, säger han.

Läs mer om placeringar på företagssidan
Läs mer om sparande som privatperson