Det finns, lite förenklat, tre sätt att ta ut pengar ur sitt företag. Du kan ta ut lön, du kan använda dig av aktieutdelning och du kan sätta in till din pension. 

– Eftersom det inte är något självändamål i att ta ut hög lön och skatta bort stora delar av den, gör många så att de tar ut lön upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt. Sedan tar de ut aktieutdelning och lever gott för stunden. Men de glömmer bort pensionen, säger Åke Qvist.

Halverad lön som pensionär

När vår livsarbetstid förkortas, får vi allt mindre i allmän pension. Att gå från att vara en inkomstbringande företagare till pensionär med halverad lön, är nog något de flesta företagare vill undvika. 

– Som mest kan du få mellan 17.000 och 18.000 kronor i allmän pension före skatt. 

Det är betydligt mindre än vad många företagare är vana att leva på. Har du lång utbildning och sen arbetsstart blir det sannolikt ännu mindre, säger Åke Qvist.

Tjänstepensionen tryggar inkomsten

För att få full allmän pension behöver du en lön på drygt 39.000 kronor i månaden före skatt. Högre lön ger dig inte mer i allmän pension. Så för att få upp pensionen måste du ha en tjänstepension. Med hjälp av tjänstepensionen tryggar du inkomsten som pensionär, och kan behålla mer av den levnadsstandard du är van vid. 

– Tjänstepensionen är för många lika stor som den allmänna pension, om inte större. Den är lika viktig som lönen, eftersom de flesta vill kunna leva gott även efter att de pensionerat sig, säger han.

Företaget som pensionsförsäkring 

Många företagare tänker att företaget är deras pensionsförsäkring. Men det är en osäker väg att gå, menar Åke Qvist: 

– Har du ett litet eller medelstort företag vet du inte hur det står sig i konkurrensen och om du får några pengar när du säljer om 20 till 30 år. Du vet inte heller om du kommer att hålla dig frisk tills du blir gammal. Företaget är en bra extraförsäkring, men inget du ska sätta allt ekonomiskt hopp till, säger han.

Skapa trygghet

– Stå inte utan skyddsnät utan se till att du redan från start har lika bra tjänstepension och försäkringar som en anställd, säger Åke Qvist.

Prata med din rådgivare på banken eller Kundcenter företag, så får du hjälp att skräddarsy ett avtal som passar just dig och ditt företag och som ger dig koll på inkomsterna i dag och i framtiden. 

– Se det som ett trygghetspaket som ska finnas med från början. Du vill ju kunna äta och bo bra även när du är gammal och inte vill jobba längre, säger han.