1. Avdragsrätten för representation slopas

  Nu kan du inte längre göra avdrag för utgifter i samband med representation för lunch och middag. Däremot kan ditt företag dra av moms på ett underlag som får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle. Ditt företag kan således göra avdrag med högst 36 kronor per person om kostnaden enbart gäller mat och alkoholfri dryck.

 2. Stöd till enskilda företagare som anställer

  Ett tillfälligt så kallat växa-stöd införs för enskilda näringsidkare som anställer en person för första gången. Reglerna innebär att enskilda näringsidkare som inte har haft någon anställd sedan den 1 januari 2016 och som anställer en person efter den 31 mars 2016, bara betalar ålderspensionsavgiften på 10,21 procent under de tolv första månaderna. Sänkningen gäller den del av ersättningen som inte överstiger 25 000 kronor per månad. De nya reglerna gäller ersättningar som betalas ut under åren 2017 - 2021.

 3. Omsättningsgräns för mervärdesskatt 

  Vid årsskiftet infördes en omsättningsgräns för mervärdesskatt. Omsätter du mindre än 30 000 kronor behöver du inte momsregistrera företaget. Du kan då givetvis inte heller göra avdrag för ingående moms.

 4. Sänkt moms på vissa reparationer

  Momsen på reparationer av cyklar med tramp- eller vevanordning, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne sänks från 25 procent till 12 procent.