Michael Bengtsson, skog- och lantbruksspecialist, lyfter skogsbruksplanen som något av det viktigaste att tänka på för att ha en bra grund att stå på.

- Har du en uppdaterad skogsbruksplan vet du vad du ska göra för insatser i rätt tid. En skogsbruksplan är en dokumentation med en åtgärdsplan som gäller i tio år. Den bygger på en grundlig inventering av din skog, säger Michael Bengtsson.

Han menar att skogsbruksplanen hjälper dig att veta när du till exempel ska avverka, gallra eller röja. Följer du den kan du maximera lönsamheten och planera aktiviteterna i skogen i god tid. Ett vanligt fel som skogsägare gör är däremot att låta gammal skog bara stå.

- Man behöver hugga ner och plantera ny skog. Då ökar man tillväxten. Om du låter skogen stå för länge ökar också risken att den skadas av till exempel stormar, säger han.

Om du inte själv är kunnig eller anser dig ha tid med skogen kan du ta hjälp. Din skogsbruksplan håller dig då uppdaterad på vad som händer även när du inte är på plats.

- De flesta som inte har tid eller förmågan att ta hand om sin skog tar hjälp. Det kommer att betala sig eftersom de är proffs i ämnet. Har man frågor om att äga eller investera i skog kan man alltid höra av sig till någon av våra specialister, avslutar han.